Menu

DISC Methode

Inzicht in je gedrags- en communicatiestijl

Naar meer persoonlijke effectiviteit en betere samenwerking

Wanneer je jezelf en de ander goed kent, neemt je persoonlijke effectiviteit toe, begrijp je de ander beter en gaat samenwerken soepeler. Met de DISC-methode kun je dit bereiken. Dit instrument geeft inzicht in de persoonlijke gedrags- en communicatiestijl van jezelf en de ander.

Iedereen een unieke DISC-stijl

De DISC-methode brengt aan de hand van een vragenlijst in beeld hoe je van nature communiceert en je gedraagt. Ieder mens heeft zijn eigen persoonlijke en unieke DISC-stijl gebaseerd op 4 temperamenten: Dominant, Interactief, Stabiel en Consciëntieus: DISC.

Niet goed of fout

Een DISC-stijl die op basis van de vragenlijst in beeld wordt gebracht, is niet goed of fout. Elke stijl heeft zijn sterke en minder sterke punten die afhankelijk van of je je prettig of onprettig voelt, tot uiting komen. Ervaar je de omstandigheden als gunstig, dan pas je je gedrag gemakkelijk aan aan wat er op dat moment van je verwacht wordt. Voel je je minder in je element, bijvoorbeeld onder stress, dan ben je geneigd om onbewust te reageren zoals jouw belangrijkste temperament je ingeeft.

De 4 DISC-temperamenten op een rij

Dominant

Onder prettige omstandigheden is een Dominant-type zelfverzekerd, gaat confrontaties niet uit de weg en neemt geen blad voor de mond. Ook resultaatgerichtheid, eigen keuzes willen maken en snel beslissingen nemen zijn eigenschappen van dit temperament. Verder komt een Dominant-type snel tot de kern en neemt graag risico’s. Onder onprettige omstandigheden is dit type drammerig en te direct in de communicatie wat op anderen arrogant en bot kan overkomen.

Interactief

Onder prettige omstandigheden is een Interactief–type enthousiast, optimistisch en liever zelf aan het woord dan dat hij luistert. Een Interactief-type is ook goed in het beïnvloeden van anderen, luisteren naar zijn gevoel en het vertrouwen van anderen. Daarnaast ligt het tempo van een I-type hoog, is hij of zij altijd in voor nieuwe ideeën en erg ervaringsgericht. Onder onprettige omstandigheden praat een dit type teveel, wat op anderen opdringerig kan overkomen.

Stabiel

Onder prettige omstandigheden heeft een Stabiel-type een vriendelijke uitstraling, is servicegericht, een echte luisteraar, stelt beslissingen liever even uit en houdt niet van plotselinge veranderingen. Verder observeert en reflecteert een Stabiel-type, handelt het liefst stap voor stap en heeft een hekel aan conflictsituaties. Onder onprettige omstandigheden is dit temperament te bescheiden en cijfert zichzelf weg wat op anderen onderdanig kan overkomen.

Consciëntieus

Onder prettige omstandigheden is een Consciëntieus-type betrouwbaar, objectief, zorgvuldig en gericht op kwaliteit. Een Consciëntieus-type neemt weloverwogen beslissingen, luistert kritisch, is formeel en feitelijk en heeft oog voor detail. Fouten worden niet snel gemaakt omdat een C-type kwaliteit voorop stelt. Onder onprettige omstandigheden wil dit type alles tot in de kleinste details controleren wat op anderen als perfectionistisch en te kritisch kan overkomen.

Oorsprong van de DISC-methode

De DISC-methode is eind jaren ’20 bedacht door de Amerikaanse psycholoog dr. William Moulton Marston op basis van de nog oudere theorieën van de Zwitserse psychiater en psycholoog Carl Gustav Jung. De methode heeft echter de tand des tijds doorstaan. Het is nog steeds een veel gebruikt instrument bij coaching, (persoonlijk) leiderschap en teamontwikkeling.

Onbewust gedrag herkennen

Op basis van het zelfinzicht dat de DISC-methode biedt, kun je het onbewuste gedrag van jezelf herkennen en veranderen. Daarnaast ben je in staat het onbewuste gedrag van anderen te herkennen en daar beter op te anticiperen.

NEEM GERUST CONTACT OP

Contactformulier Mindfulness Centrum Heuvelrug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.