Ontdek hier de 4 lesmodules van de basisopleiding tot mindfulness trainer

Module 1: De Fundamenten van de basisopleiding

Dag 1: Theoretische onderbouwing mindfulness. Duik in de wereld van mindfulness en ontdek de wetenschappelijke basis achter deze krachtige meditatiepraktijk. Leer over de geschiedenis, de verschillende vormen van meditatie en de psychologische en neurologische voordelen die mindfulness biedt.

Dag 2: Embodiment en opbouw 8-weekse MBSR training. Leer hoe je een effectieve 8-weekse Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) training kunt opbouwen en begeleiden. Ontdek het belang van belichaming in je trainerschap en hoe je dit kunt integreren in je dagelijkse leven en lessen.

Module 2: Mindful Bewegen en Neurowetenschappelijke Inzichten

Dag 3: Mindful bewegen en mindful lopen. Ontdek de kunst van mindful bewegen en lopen, en hoe je deze kunt integreren in je MBSR training. Leer hoe je deelnemers kunt begeleiden om meer bewust te worden van hun lichaam en bewegingen tijdens deze oefeningen.

Dag 4: Inzichten vanuit de neurowetenschappen. Leer over de meest recente onderzoeken en inzichten uit de neurowetenschappen met betrekking tot mindfulness. Begrijp hoe mindfulness het brein beïnvloedt en de fysiologische voordelen die het biedt.

Module 3: Stressmanagement en Groepsdynamiek

Dag 5: Stresseducatie en modellen. Verdiep je kennis van stressmanagement en leer hoe je effectieve strategieën kunt aanbieden om stress te verminderen en weerbaarheid op te bouwen. Ontdek verschillende modellen die je kunt gebruiken om deelnemers inzicht te geven in hun stressreacties en patronen.

Dag 6: Communicatie en groepsdynamica. Leer effectieve communicatievaardigheden en ontdek hoe je kunt omgaan met groepsdynamiek in je trainingen. Begrijp hoe je een veilige en ondersteunende omgeving kunt creëren voor deelnemers om hun mindfulness-vaardigheden te ontwikkelen.

Module 4: Inquiry en Educatie

Dag 7: Inquiry en educatie. Ontwikkel je vaardigheden in inquiry, een cruciaal onderdeel van het mindfulness trainerschap. Leer hoe je op een empathische en niet-oordelende manier vragen kunt stellen en feedback kunt geven om deelnemers te helpen hun ervaringen te verdiepen.

Dag 8: Inquiry verdieping. Verder verdiepen van je vaardigheden in inquiry en het toepassen ervan in verschillende contexten. Reflecteer op je eigen groei en ontwikkeling als mindfulness trainer en maak een plan voor je voortdurende professionele ontwikkeling.

De Modules van de basisopleiding tot Mindfulness Trainer is gebaseerd op de bekende en evidence-based Mindfulness MBSR- en MBCT-trainingen.

Aan het einde van deze opleiding zul je:

  1. De structuur en de inhoud van het protocol van de 8-weekse mindfulness training (MBSR) begrijpen en kunnen toepassen.
  2. De mindfulness trainerschap en bijbehorende kwaliteiten ontwikkelen, zoals: a. Begeleiden van mindfulness meditaties b. Beoefenen van mindful en yin yoga houdingen c. Verdieping van educatie d. Omgaan met groepsdynamica e. Toepassen van inquiry
  3. Mindfulness in je trainerschap belichamen (embodiment) en integreren in je dagelijkse leven.
  4. Je kennis van de theoretische achtergrond van mindfulness (MBSR en MBCT) vergroten.

Boekentips

Linda Lehrhaupt