De valkuilen van de doe-stand bij het omgaan met emoties en gevoelens.

In deze blog ga ik het hebben over hoe mindfulness kan helpen bij stress en het omgaan met onvervulde wensen. Het leven is in zekere mate maakbaar, maar we moeten beseffen dat dit niet volledig het geval is. Ondanks onze beste inspanningen, kan het leven soms niet overeenkomen met onze wensen en voorkeuren. Wanneer we ons in deze situatie bevinden, kunnen we stress en druk ervaren om onze situatie te veranderen. Hoewel de doe-stand ons kan helpen bij praktische taken, is het niet de beste benadering als het gaat om het omgaan met emoties en gevoelens.

Een uitermate geschikte anpak

De doe-stand, zoals beoordelen, evalueren, oplossen, presteren, toetsen, plannen, doelen bereiken, veranderen en gefixeerde beperkte aandacht, is gericht op de toekomst en het vervullen van onze basisbehoeften zoals veiligheid, voedsel en voortplanting. Deze aanpak is uitermate geschikt bij praktische, technische en intellectuele taken. Het is daarom heel begrijpelijk dat we deze aanpak ook automatisch inschakelen als we een emotioneel of psychisch probleem ervaren. We zijn geneigd om te proberen onze emoties en gevoelens op te lossen, wat vaak tot meer stress leidt.

Emoties en gevoelens omarmen

Het probleem is echter dat emoties en gevoelens geen problemen zijn die we kunnen oplossen. In plaats daarvan moeten we ons bewust worden van deze emoties en leren ze te ervaren zonder te oordelen. Dit is waar de zijn-stand van pas komt, die zich kenmerkt door niet oordelen, toelaten, niet-streven, accepteren, begrijpen op basis van directe ervaring en een bredere aandacht.

Schakelen tussen de doe-stand en de zijn-stand voor meer effectiviteit en minder stress

De zijn-stand is in wezen onze natuurlijke modus, terwijl de doe-stand onze vanzelfsprekende modus is. ‘Ik doe dus ik ben!’ Dit is de cultuur waarin we zijn opgegroeid en die ons voortdurend stimuleert om te handelen en te doen. Maar zijn kun je niet doen. Door te schakelen tussen de doe-stand en de zijn-stand, kunnen we ons bewust worden van onze emoties en ons leren ze te ervaren zonder te oordelen. Dit verhoogt de effectiviteit in de (sociale) rollen die we hebben en kan ons helpen om beter om te gaan met stress.

MAKING CHANGE HAPPEN

header foto mindflness fot omet tekst en klaprozen

MAKING CHANGE HAPPEN

Mindfulness als training voor gerichte aandacht en bewustwording.

Mindfulness is een manier om deze vaardigheid te ontwikkelen en te trainen. Het stelt ons in staat om op elk moment gericht aandacht te geven zonder te oordelen. Dit betekent dat we onze aandacht richten op het ervaren van gebeurtenissen in en om ons heen zonder ze te interpreteren. We hebben de intentie om de aandacht op iets specifieks te richten, we richten onze aandacht zelf op datgene en we merken op en zijn ons bewust van onze fysieke gewaarwordingen, gedachten en emoties.

Door te trainen in gerichte aandacht zonder te oordelen, leren we bewust kijken

Als je worstelt met stress en druk in het leven, overweeg dan om mindfulness te beoefenen. Het kan je helpen om beter om te gaan met emoties en gevoelens en meer in het moment te zijn zonder te oordelen. Door regelmatig te oefenen, kan mindfulness een waardevolle tool worden in het beheersen van stress en het ervaren van meer rust en kalmte in het dagelijks leven. Het is belangrijk om te onthouden dat het leven niet altijd zal overeenkomen met onze wensen, maar door mindfulness te beoefenen, kunnen we leren om deze situaties te accepteren en te ervaren zonder ongezonde stress toe te voegen.