Leven als relatie in ontmoeting en aanwezigheid

Soms is het niet de stilte in jezelf, maar het contact met de ander dat je wakker maakt.

Je kijkt iemand aan. Er is geen oordeel, geen analyse. Alleen aanwezigheid. In die ogen voel je iets verschuiven – een openheid, een ontmoeting. Niet alleen een ander mens, maar ook jezelf zie je anders. Dat is wat Martin Buber bedoelde toen hij schreef:

“Alles ware leven is ontmoeting.”
– Martin Buber

In mindfulness richten we ons vaak op het hier en nu, op de ademhaling, op het lichaam. Maar wat gebeurt er als we diezelfde aandacht meenemen in ons contact met anderen? Wanneer we luisteren zonder te willen verbeteren? Kijken zonder te hoeven begrijpen? Dan ontstaat er iets dat groter is dan ik of jij – dan ontstaat er relatie. Buber maakt een krachtig onderscheid tussen twee manieren van in de wereld zijn: de Ik-Het-relatie, en de Ik-Jij-relatie. In de eerste zie je de ander als object – iets dat je kunt analyseren, benoemen of gebruiken. In de tweede ben je echt in contact. Dan ontmoet je de ander als persoon, in gelijkwaardigheid en openheid. Mindfulness wordt in die visie een oefening in relationele aanwezigheid. Niet alleen: wat gebeurt er in mij? Maar ook: hoe ben ik er voor jou? Wat leeft er tussen ons, in dit moment?

Deze relationele dimensie is niet altijd comfortabel

In de ontmoeting laat je iets van jezelf zien, en word je ook geraakt. Er is kwetsbaarheid, wederkerigheid. Maar precies daar ontstaat ook verbinding. Echtheid. Groei. In mindfulnessgroepen zie je het gebeuren: tijdens een stiltewandeling, in een gedeeld moment van ademwerk, in een open gesprek. Wanneer mensen elkaar ontmoeten zonder masker, ontstaat ruimte. Geen oplossing, geen oordeel – maar contact.

Buber helpt ons om mindfulness niet alleen als innerlijke praktijk te zien, maar als uitnodiging tot ontmoeting. Elk moment kan een venster zijn naar verbinding – als we er maar echt zijn. Misschien is dat wel het hart van mindfulness in relatie: dat je de ander ziet als een ‘jij’, en jezelf toestaat ook ‘ik’ te zijn – niet als rollen of functies, maar als mensen.

“Alles ware leven is ontmoeting.”

In een wereld vol afleiding en haast, kan aandacht voor de ander een daad van moed zijn. En van liefde.

Bezoek voor meer informatie ook onze kennisbank.