Een sluimerend verlangen.

Al lang sluimerde het verlangen om een 10-daagse vipassana meditatie retraite te ondergaan. Toen alles in tijd en ruimte, want tussen wens en droom staan fysieke beperkingen, wetten, arbeid, gezin, studie en noem maar op. Uiteindelijk ben ik op de vipassana 10-daagse beland in de voorzetting zoals Mother Sayamagyi dit heeft gedaan. Een andere erg bekende vipassana retraite is in voorzetting door S.N. Goenka.

Geschiedenis

Beiden, Mother Sayamagyi en Dhr. S.N. Goenka, zijn leerlingen en later senior teachers van Sayagyi U Bha Khin. De weekindeling is bij beide gelijk, alleen in de voorzetting van Mother Sayamagyi is iets meer milder en gericht op westerlingen. Dhr S.N. Goenka is wat ascetischer en meer gericht op Aziatische mensen. Als we de te drukke westerse mens ook nog eens een ascetische retraite geven dan gaan ze nog meer hun best doen, terwijl het juist wat losser moet. Bij de Aziatische mens is dat schijnbaar, qua meditatie, meer nodig. Heeft meer te maken met de idee; komt het nu niet dan wel in volgend leven. De westerse mens gaat niet zo sterk uit van reïncarnatie dus zijn zij eerder geneigd om alles in één leven te persen. Dus dan is een wat lossere benadering meer op haar plek. Althans zo heb ik het begrepen.

Moet wel zeggen dat de centra’s van S.N. Goenka wereldwijd verspreid zijn en de meeste cursussen zijn dan ook in zijn navolging te beleven. Hoe dan ook ik beschrijf dus niet S.N. Goenka, maar Mother Sayamagyi. Zij was al senior-teacher voordat S.N. Goenka aan Vipassana meditatie had gedaan. sterker nog S.N. Goenka heeft zijn eerste vipassana course ondergaan onder de leiding van Mother Sayamagyi. Via een zoektocht, wat uitkwam qua tijd en data, ben ik bij toeval terecht gekomen op het International Meditation Centre van Mother sayamagyi. En dit is mij heel erg goed bevallen. Nogmaals beiden, zowel S.N. Goenka als Mother Sayamagyi, komen uit de vipasanna-meditatietraditie van Sayagyi U Bha Khin. De weekindeling is zoals al eerder gezegd hetzelfde. De scheiding van seksen ook, tevens als het nobele zwijgen. Het enige verschil is dat er bij Mother Sayamagyi het eten meer en uitgebreider is. En dat studenten die voor het eerst naar een vipassana retraite van 10 dagen komen, meer ruimte krijgen als het een keer niet lukt tijdens de meditatie.
Overigens zijn Mother Sayamagyi (Heddington,28 januari 2017 te) en Dhr S.N. Goenka (Bombay, 29 september 2013) overleden. Zij hebben weer hun senior leraar aangewezen. Mother Sayamagyi heeft Roger Bischoff aangewezen en hij is nu de trust president en senior teacher van het International Meditation Centre.

In onderstaande beschrijf ik van dag tot dag de tijden en mijn ervaringen op. Soms wat langer, soms kort. De ene keer wat warrig en wat mij die dag tot mij kwam. Hopelijk geeft het een beeld.

10 dagen van: Vrijdagavond 19:30 t/m maandagmorgen 09:00 2018

Dit is de algemene standaard bij welke vipassana-course je ook komt

Vrijdagmorgen met de trein naar Schiphol en vandaar het vliegtuig naar London Heathrow.  Daar ontmoette ik de Nederlandse groep die ook naar de retraite gingen. Gezamenlijk met een taxibusje zijn de kosten goed te delen. Normaal gesproken zou je het beste naar Bristol kunnen vliegen en vandaar naar het IMC in Heddington rijden. Maar we hebben afgesproken om via London Heathrow te vliegen en vandaar naar Heddington te reizen, een rit van 2 uur en 15 minuten. Naar Bristol is duurder en zijn de vluchttijden niet zo gunstig. Vandaar.

Aangekomen op het centrum was het even wennen. Mooi huis en bijgebouwen in oude Engelse stijl. Mooie tuinen, alles verzorgd en netjes. Mocht na de rondleiding al gelijk mijn telefoon inleveren. Eerst nog een middagje rondgewandeld en alles even bekeken. Aldoende kwamen er meer mensen binnen, verschillende nationaliteiten denk wel zon 65 mensen totaal. Iemand nam mij nog even mee naar een pad langs een heuvel, net buiten het hek van het centrum. Later in de week heb ik dit pad gebruikt om even een zweetprikkel te creëren. Even weg van het zitten.
Om 19:15 wenste velen mij een goede cursus en om 19:30 werd mij een plaats aangewezen op een meditatiemat.

Vrijdag 19:30

De leraar kwam binnen, gaf the precepts. Begreep er op dat moment niet zoveel van, en zo startte de cursus met te wijzen op wat wel en niet gebruikelijk is in de vipassana (theradava) traditie. Merkte ook nog op dat de vrouwen in een andere zaal naast ons zaten. Na het uur mediteren was de cursus officieel aangevangen. iedere begeleide mediatie wordt afgesloten met een metta sutta. We konden naar bed, want morgen om 04:00 gewekt worden noem ik vroeg dag. En ik kon niet slapen. Wat zou het gaan worden en waar ben ik aan begonnen. Toch maar in bed gestapt. Nog even zoek nar mijn iPhone op het nachtkastje, maar die lag in een enveloppe bij de beheerder. Toch enigszins vreemd. En ook blij dat ik eindelijk hier was. Overgave. Niet meer praten! Eindelijk! Gelukkig!

Iedere dag heeft dezelfde structuur, behalve de laatste zondag dan mag je weer praten om de overgang te vergemakkelijken naar maandag de laatste dag. Verder is het Noble Silence. Geen social media, geen internet en niet praten met studenten. Wel als de leraar je wat vraagt, of je hebt iets nodig dan kan je dit aangeven bij de staf van het centrum.

Time table:

04:00 opstaan
04:30-05:30 meditatie
05:30-06:00 rust
06:00-06:30 discours
06:30-08:00 rust en ontbijt
08:00-09:00 meditatie For all (dus begeleidt)
09:00-09:30 rust
09:30-11:00 interviewen en checking
11:00-13:00 rust en hoofdmaaltijd
13:00-13:45 meditatie
13:45-14:00 rust
14:00-15:00 meditatie For all (dus begeleidt)
15:00-15:30 rust
15:30-17:00 interviewen en checking
17:00-18:00 rust kleine avondmaaltijd beetje brood en bouillon
18:00-19:00 discours
19:00-19:30 rust
19:30-20:30 meditatie For all (dus begeleidt)
rust

MAKING CHANGE HAPPEN

header foto mindflness fot omet tekst en klaprozen

MAKING CHANGE HAPPEN

Dag 1

De gong gaat, er loopt iemand over het terrein met een gong, er ligt nog een Engelsman op mijn kamer. Wat te doen? Aankleden maar en naar de meditatieruimte op mijn kussen zitten.
05:30 direct terug naar mijn bed tot 07:45. (dan maar geen ontbijt en een discours om 06:00) Je wordt vanzelf wakker door de man met de gong. Wat was ik moe!
08:00 meditatie begeleid door leraar. Daarna heb ik de dag doorlopen en tussendoor geslapen. S’avonds moe naar bed. Onwennig allemaal. Wel lekker eten.
Je oefent alleen met je concentratie op één punt. Onder je neus of op het puntje van je bovenlip. Daar de adem voelen van de in en de uitademing. Dwaal je af met je gedachten dan adem je een paar keer dieper in en uit om dan weer terug te keren naar normale ademhaling gericht op dat ene puntje onder je neus. Anapana- meditatie. We zullen dat 5 dagen beoefenen en alleen dat!

dag 2

04:00 de gong gaat. Opstaan gaat wat makkelijker. Hoor de vogels fluiten en het is al licht.
Lukt me beter om te zitten. Om 09:30 hoor ik de kerklokken beieren. Bijzonder vertrouwd gevoel. Zou er wel heen willen bedenk ik me plots. Mooie dag, in de tuinen gewandeld. Voel me meer ontspannen merk ik. Meditaties gaan sneller voorbij. Het is toch iedere keer een uur zitten. Het is maar zo voorbij. Alsof het 20 minuten duurt. Voel me comfortabel. Maar wel verschrikkelijk moe.

Dag 3

Meer energie. Mooie dag. Niet geslapen tussendoor.

Dag 4

Zo moe! De morgenmeditatie is een en al ellende. Ik zit het uit. Lukt niet. Maar voel me hier niet rot onder. Accepteren! Door de leraar in de eetzaal aangesproken op rekken. Ik wil zo graag yoga doen. Even bewegen. Maar dit is niet de bedoeling, als ik wil rekken zegt hij zachtaardig, dan moet ik even naar buiten lopen en dan rekken en weer naar binnen gaan. Anders stoor ik de andere studenten met mijn strechen.
Middagmeditatie van 14:00 voor het eerst anapana gevoeld! Blij!
Mindful kunnen eten. Avondmeditatie; mijn hoofd barst uitelkaar voel mijn prefrontale overuren maken. Alsof er verbindingen worden gelegd die er nog niet waren. Later blijkt dit ook de bedoeling te zijn, alleen iets te vroeg. Blijven concentreren op ANAPANA meditatie.
Na de laatste meditatie in de tuin wat zonnegroeten gedaan. Heerlijk.

Dag 5

04:00 Vroeg wakker, het lukt mij nog steeds om op te staan. Eigenlijk bevalt het wel.
Eerste meditatie uur ging redelijk. Daarna lekker en mindful mijn ontbijt gegeten.
Mooie discours over annica. Annica is waar het om draait. Alles is eindig, zelfs in de kleinste atoom. Zodra deze er is is het ook weer veranderd. Wie en wat zijn wij eigenlijk? Micro-organismen die voeding willen en hopelijk meer mens willen worden. Maar wat is dat dan mens zijn? Hoe vul je jou werk in?. Wat zeg ik als ik spreek? Spreek ík wel? Voel mij fijn in het vaderschap voor Levi. Kan wel wat beter bedenk ik mij tevens.
Voel een totale rust en ontspanning in mij!

De groepsmediatie lukte niet zo. Alles is veranderlijk annica. Zitten ging wel goed en dat is winst. Daarna gewandeld in de tuinen. Rustig. Lekker gegeten. Vegetarisch is lekker. Daarna wat slapen
14:00 weer de groepsmeditatie. De wissel van ANAPANA naar VIPASSANA.
Voor het eerst vipassana, soort bodyscan. Begint na het beantwoorden dat je dit wilt beoefenen. je legt een soort eed af.
Niet meer concentreren op de in en de uitademing. Maar concentratie naar je schedel en de kroon van je hoofd. Wat een intensiteit! Daar na concentratie op de handen. Alsof er lichtstralen uit mijn handen omhoog de hemel in schenen. Dit zelfde gevoel had ik in en rond mijn hoofd, alsof het volle licht binnenkwam en omhoog schijnt. Wauw!
Zo scan je je lijf door. Zonder anatomie, maar alleen te voelen en dan te weten dat dit annica is. Het gaat voorbij. Het is niet blijvend.
Niet denken hierover. No thinking! Blauwe bloemen gezien. Soort vorm van reïncarnatie-proces gezien hoe dit verloopt. Heel heftig allemaal. Doe er niets mee. Mijn ervaring.
Veel om over na te denken. Annica annica annica
Avond meditatie. Weer het zelfde. Wat een heftigheid. Weinig richting onderlijf. Meer in hoofd en handen. Beetje rug.
Slapen. Voor het eerst vipassana meditatie gedaan deze dag. Annica annica annica. Heel gelukkig.

Dag 6

04:00 opstaan
04:30 Meditatie. Voel mij fitter en de meditatie ging snel voorbij. Veel inzichten gekregen. Duurt bij mij even voordat de mind settelt. Dus stilte en wat levensinzichten zijn dan maar mooi meegenomen. Ontspannen er in blijven en niet streven. Wil eigenlijk wat yoga doen. Verder het schema gevolg. Middags afgewassen in de keuken.
14:00 Mediteren ging niet, wat een lange zit. Geen anapana en geen vipassana gevoeld.
Avond meditatie ging beter 50 minuten en daarna was het op. Slapen om 21:19
maar wat fijn om ergens te zijn zonder socialmedia en wat dan ook. alleen de stilte en de rust zijn al helend. Meditatie komt wel, eerst maar eens gewoon zijn en ervaren. is al moeilijk genoeg. Begrijp de mindfulness MBSR training beter. ook dat is mooi meegenomen.

Dag 7

Mediatie vloog voorbij. Kwam iemand binnengelopen en dat merkte ik op. Toen was ook de meditatie afgelopen. Lekker.
Om 06:30 even in de zon gezeten. Lekker gegeten en de was gedaan. Handwasje. Gedachten gingen even naar de wasserette in Uruzgan op uitzending. Even tijdreizen in mijn hoofd en snel weer terug. No thinking
09:00
Meditatie ging werkelijk goed. No thinking. Nu lekker douchen.
Kreeg die dag een longhi. Voelt comfortabel. Lekker met dit weer.
S’ avonds een diepe inzinking van extreme vermoeidheid, wat erg, zo verschrikkelijk moe.  Heb met mijn hoofd tegen een hek aangehangen van vermoeidheid. Zag dat een vrouwelijke medestudent mij met compassie aankeek. Het moet een gek gezicht zijn geweest. Na dat moment knapte ik, ziender ogen op en ben niet meer moe geweest. Het is er uit. Het is weg. Duurt dus wel een week om je te resetten van de drukke westerse wereld van alle dag. Gelukkig.

Dag 8

Gisteren ondanks de moeheid wel fit naar bed en vanmorgen uitgeslapen een keer niet naar de morgenmeditatie. Heerlijk. Kopje koffie genomen, doet me goed.
Kan tijdens de mediatie goed rechtop zitten, begrijp niets van annica, maar dat hoeft ook niet.
No thinking.
Worstel met het christendom, niet met Jezus wel met de kerk. Bid al wel heel de week voor het eten het begin van het Sjema gebed. En dat voelt goed.
Gezamenlijk meditatie vloog voorbij. Uur leek wel 20 minuten. Heb wat gelezen over deze training en annica. Understanding annica. Begint te komen.
Gaat allemaal beter voel annica beter ook over mijn rug. S’ middags een stevige wandeling buiten de poort. Geweldig uitzicht gehad. 70 minuten zweetprikkel. Had ik nodig.
Verder verliep alles zoals de meeste dagen. Morgen zondag.

Dag 9

Lekker wat uitgeslapen tot 07:00. Omdat het zondag is gun ik mij dit. Niet dat dit gewoon is, maar ik had het even nodig. Lekker douchen en dan naar de gezamenlijke mediatie van 08:00-09:00
Het is speaking day. Dus je mag weer praten. Je krijgt je telefoon terug, als je dit wilt tenminste. Zag er meerdere mee in de hand lopen. Dus om 13:00 maar mijn telefoon teruggevraagd. Dan zie je zoveel appjes en sms die nergens over gaan. Is me nu teveel. Ook het praten brengt mij geen geluk, maar misselijkheid, koorstgevoel en hoofdpijn. Later op de dag zakt dit weg. En naar ik begrijp is deze dag nodig, want morgen gaan we via London Heathrow naar huis. En dan is de overgang te groot. En ze hebben gelijk gekregen. S’ middags een boekentafel en film over leven en werken van de grondleggers, het centrum en Birma. Daarna weer gewoon de meditaties.

Dag 10

07:40 laatste uur mediatie en afsluiting. Koffers pakken en naar de taxibus op weg naar London Heathrow. Nog wat afscheid en dan gezamenlijk weg.
Wat een fantastische 10 dagen vipassana.