Wat je niet kunt veranderen is accepteren enige optie.

Heb je ooit het gevoel gehad dat je vastzit in een situatie, verstrikt in gedachten en gevoelens die je niet kunt loslaten? Leren loslaten en accepteren is een belangrijk onderdeel van het herstellen van evenwicht en emotioneel welzijn. Bovendien is acceptatie is niet passief opgeven, maar eerder een bewuste keuze om je te richten op wat je kunt veranderen en wat je niet kunt veranderen. Wat je niet kunt veranderen is accepteren enige optie.

Omarm de onzekerheid en imperfectie

In het leven zijn er veel situaties waarin we worden geconfronteerd met onzekerheid, imperfectie en onvoorspelbaarheid. Het omarmen van onzekerheid betekent erkennen dat je niet altijd controle hebt over wat er gebeurt. Dat de wereld waarin je leeft niet volledig maakbaar is. Het stelt je in staat om open te staan voor nieuwe ervaringen en mogelijkheden, zonder je te laten beheersen door angst of zorgen.

Geef jezelf toestemming om te voelen

Gevoelens emoties zijn een heel natuurlijk onderdeel van het menselijk leven, en het is belangrijk om ze te erkennen en te accepteren. Tenslotte is de mens en gevoelswezens, die verworden zijn tot vooral competitieve cognitieve wezens. Geef jezelf toestemming om je gevoelens te voelen met zachtheid en vriendelijkheid en vooral zonder oordeel. Het is heel normaal om af en toe bedroefd, boos of bang te zijn. Deze gevoelens maken je menselijk en helpen je te leren en te groeien, de blijdschap komt dan vanzelf weer in je. Als je maar alle gevoelens die zich aandienen de ruimte geeft en ze erkend. Weet gevoelens horen bij je. Ook de gevoelens die je als onprettig ervaart.

Blij

 
betrokken open
dankbaar opgetogen
energiek rustig
enthousiast teder
gefascineerd tevreden
gelukkig veilig
gepassioneerd voldaan
gerust vredig
helder vriendelijk
liefdevol vrolijk

 

Bang

 
angstig ongerust
bezorgd ontsteld
hopeloos verontrust
in de war versteend
in paniek wantrouwend

 

MAKING CHANGE HAPPEN

plaatje met balletjes emoticons

MAKING CHANGE HAPPEN

 

Boos

 
woedend ontstemd
geërgerd razend
gefrustreerd verontwaardigd
geïrriteerd minachtend
kwaad wraakzuchtig
ongeduldig jaloers
ontevreden afgunstig

 

Bedroefd

 
beschaamd schuldig
gekwetst teleurgesteld
melancholiek treurig
onbemind verdrietig
ongelukkig waardeloos
ongewenst wanhopig
ontmoedigd triest

 

Zelfcompassie beoefenen

Zelfcompassie betekent vriendelijk en begripvol zijn voor jezelf, vooral in tijden van tegenslag. In plaats van jezelf te bekritiseren of te vergelijken met anderen, erken je je eigen waarde en unieke capaciteiten. Zelfcompassie stelt je in staat om fouten te accepteren en te leren van je ervaringen, in plaats van jezelf erdoor te laten ontmoedigen. Hierdoor krijg je een gezond zelfvertrouwen.

Mindfulness voor acceptatie

Mindfulness is een effectieve manier om je te helpen bij het loslaten en om te accepteren. Door je bewust te zijn van je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties zonder oordeel, leer je om in het huidige moment te leven.

Onze 8-weekse Mindfulness-training helpt je om acceptatie te cultiveren en je emotionele welzijn te verbeteren.