Dopamine de ‘feel-good’ neurotransmitter.

Terwijl we de drempel van 2024 oversteken, wens ik je een jaar vol vrede, gezondheid en vreugde. Moge dit nieuwe jaar je pad verlichten met momenten van helderheid, warmte en verbondenheid. Dat elke dag gevuld mag zijn met kleine wonderen, diepe ademhalingen en kansen om te groeien in mindfulness en liefde. Moge je hart en huis gevuld zijn met de harmonie van samenzijn en je geest verrijkt met nieuwe inzichten en inspiratie. Gelukkig Nieuwjaar! 🌟

Stressreductie: De onverwachte rol van dopamine

In een wereld waar stress en hectiek vaak de overhand nemen, is het essentieel om aandacht te besteden aan onze innerlijke chemie. Een cliënt vroeg mij onlangs hoe ze haar dopaminegehalte weer in balans kon brengen, vooral na jaren van stress en verhoogde cortisol afgifte. Dit bracht mij tot het schrijven van deze blog, waarin ik de cruciale rol van dopamine in ons welzijn belicht en praktische tips deel om deze belangrijke neurotransmitter in evenwicht te brengen.

Stressreductie en dopamine

Dopamine, vaak omschreven als de ‘feel-good’ neurotransmitter, speelt een sleutelrol in ons belonings- en pleziercentrum. Een disbalans in dopamine kan leiden tot het zoeken en stapelen van voldoening. Wat uiteindelijk onbewust in destructieve patronen kan eindigen. Het is essentieel om deze gewoontes te doorbreken voor een gezonde dopamine-balans. Mindfulness trainingen en ademwerk zijn krachtige hulpmiddelen in deze strijd. Door mindfulness te beoefenen, leren we onze gedachten en emoties te observeren met mildheid en zonder oordeel. Wat kan leiden tot een vermindering van ongezonde niet helpende stress en een verhoogde emotionele balans. Ademwerk helpt ons om ons zenuwstelsel te reguleren, wat direct invloed heeft op onze hormoonhuishouding, inclusief de productie van dopamine in balans. Een andere belangrijke factor is bestaansoriëntatie.

Door ons bewust te worden van onze levensdoelen en waarden, kunnen we activiteiten ondernemen die ons een gevoel van gezonde voldoening geven. Het voltooien van taken, groot of klein, verhoogt de dopamine. Het afstrepen van taken op een lijst kan bijzonder bevredigend zijn. Probeer daarna ook te genieten van het volbrengen van deze taken!

MAKING CHANGE HAPPEN

header foto mindflness fot omet tekst en klaprozen

MAKING CHANGE HAPPEN

Cruciale helpende rollen

Creatieve bezigheden zoals kunst, lezen, dans of fotografie kunnen helpen om in een ‘flow’ te komen. Lichaamsbeweging is goed voor de fysieke gezondheid, Zelfs een eenvoudige wandeling kan al een positief effect hebben. Voeding speelt ook een cruciale rol. Eiwitten zijn een bouwsteen van dopamine. Voedingsmiddelen zoals amandelen, avocado’s, bananen en chocolade, zijn aan te raden. Technieken zoals het Presence Process kunnen helpen om de geest te kalmeren.

Een gezonde darmflora is essentieel voor je brein. Eet gezonde en vers voedsel en zorg voor voldoende slaap. Het balanceren van dopamine is een complex maar essentieel onderdeel van ons welzijn. Door bewuste keuzes te maken in onze dagelijkse gewoonten en levensstijl, kunnen we een weg vinden naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we deze kennis omarmen en toepassen, voor onszelf en voor degenen om ons heen.