< Alle onderwerpen
Afdrukken

iRest Yoga Nidra

HeaderKennisbank boeddhistische psychologie. je ziet een hoofd opgebouwd uit puzzelstukjes. kleur is donker met een waterige onderkant

Dit artikel is bedoeld voor de lezers die geïnteresseerd zijn in het verbeteren van hun gezondheid en welzijn door de praktijk van bewustzijn en meditatie. De technieken en voordelen die hier zijn beschreven, maken deel uit van de educatieve inhoud van MCH training & Coaching.

Integrative Restoration Institute iRest

Yoga Nidra Meditatie

Het Integrative Restoration Institute® (IRI is een non-profit, educatieve en onderzoeksorganisatie met als doel het verlichten, oplossen en voorkomen van leed en lijden. Dit wordt bereikt door programma’s die gericht zijn op zelfregulatie, veerkracht en stressvermindering. De programma’s van IRI helpen zowel het lichaam als de geest om terug te keren naar hun natuurlijke staat van zijn.

De iRest programma’s zijn wetenschappelijk bewezen effectief en richten zich op gezondheid, heelheid en welzijn. Deze programma’s zijn gebaseerd op meer dan 47 jaar onderzoek en ontwikkeling door Dr. Richard Miller en zijn partners. Uit onderzoek blijkt dat iRest effectief is bij het verminderen van:

PTSS
Slapeloosheid
Angst
Chronische pijn
Depressie
Medicatieafhankelijkheid

iRest is succesvol toegepast bij diverse doelgroepen zoals militairen, oorlogsveteranen, mensen met chronische pijn, daklozen, gevangenen, slachtoffers van mensenhandel en gezondheidszorgmedewerkers.

Kernprincipes van iRest

iRest is gebaseerd op mindfulness en richt zich op het verbeteren van functies van lichaam, geest en hersenen. Dit gebeurt door middel van oefeningen die de plasticiteit van de hersenen bevorderen in sensorische, motorische, limbische en prefrontale gebieden. Dit maakt iRest een ideale interventie voor het:

Transformeren van neurale wegen.
Ontwikkelen en voeden van emotionele zelfregulering.
Versterken van cognitieve en emotionele vaardigheden.
Bevorderen van empathie en welzijn.
Verbeteren van fysieke en mentale gezondheid.
Stappen van iRest

Tijdens iRest

Je wordt uitgenodigd om tegenovergestelde sensaties, adem, emoties, overtuigingen, beelden en herinneringen te verwelkomen en te onderzoeken. Dit helpt je proactieve acties te nemen in reactie op wat je ervaart.

Wat gebeurt er tijdens iRest?

Tijdens iRest observeren en verwelkomen we verschillende aspecten van ons wakkere bestaan, beginnend met het fysieke lichaam en vervolgens door de subtielere lagen zoals ademhaling, gevoelens, emoties, overtuigingen, vreugde en bewustzijn. Hierdoor kalmeren onze emoties en gedachten, en verbinden we ons met het aspect van onszelf dat altijd rustig en vredig is.

Ontdek wat je ten diepste drijft

In iRest werken we met drie aspecten: je diepste hartenwens, intenties en je innerlijke bron. Deze aspecten leiden tot een helder innerlijk besluit dat waarde, doel en betekenis aan je leven geeft.

Grondbeginselen van iRest

Opmerken: Wat is er aanwezig in je lichaam?

Verwelkom tegenovergestelden: Bestaat er een tegenovergestelde van wat je nu ervaart?

Wees getuige: Wees een getuige van wat zich aandient.

Een beeld geven aan wat er is: Hoe zou deze sensatie eruitzien als het je kamer in zou lopen?

Ontmoet en vraag: Wat wil je? Wat heb je nodig?

Bewustzijn: Sta de waarnemer toe op te lossen in het waarnemen.

Vreugde

Ontdek onveranderlijke innerlijke vreugde die altijd aanwezig is, onafhankelijk van externe omstandigheden.

Waarnemen, Zijn en Bewustzijn:

Waarnemen: Observeer alles wat je ervaart.

Zijn: Ervaar je essentie van “zijn”.

Bewustzijn: Ervaar bewustzijn als onveranderlijke vrede en welzijn.

Integratie

Integreer de kernprincipes van iRest in elk moment van je dagelijks leven. Bevestig je intentie en diepste hartenwens, en gebruik de technieken van iRest om een leven van vrede, harmonie en welzijn te leiden.

De 10-stappen iRest-protocol

iRest is een hedendaagse vorm van meditatief zelfonderzoek die is aangepast van de oude praktijk van Yoga Nidra naar een 10-stappen framework dat eenvoudig te leren en gemakkelijk te beoefenen is.

Hieronder staan de 10 stappen van iRest die technieken zijn voor het systematisch onderzoeken van de aard van de werkelijkheid, wie je bent, of wie je denkt te zijn. Ze kunnen je helpen om elk moment van je leven met een gevoel van gelijkmoedigheid en balans te begroeten, ongeacht de uitdagingen waarmee je wordt geconfronteerd.

Het is het beste om iRest te leren door het te beoefenen. Je kunt een audio-opname gebruiken, een iRest-evenement bijwonen of een lokale les vinden. De beste benadering is om iRest regelmatig en vaak te oefenen.

Het iRest-protocol is ontworpen om zeer flexibel te zijn, zodat het door elke persoon of leraar kan worden aangepast. De 10 stappen kunnen samen worden gebruikt, als onderdeel van een volledige iRest-oefening, of ze kunnen in kortere secties worden beoefend. Het is belangrijk om de eerste 3 stappen van het protocol in elke iRest-sessie op te nemen. De eerste 5 stappen zijn ideaal en meestal voldoende voor beginners, terwijl de resterende stappen kunnen worden toegevoegd naarmate je meer ervaren raakt.

De 10 stappen van iRest

Verbind met je hartverlangen

Breng het diepste verlangen van je hart naar voren – iets dat je meer wilt dan wat dan ook in het leven en dat een gevoel van waarde, doel en betekenis geeft. Overweeg hoe het leven door jou heen wil leven? Misschien is het een verlangen naar gezondheid, mededogen, welzijn of ontwaken. Voel dit hartverlangen met je hele lichaam terwijl je het je voorstelt en ervaart in dit moment alsof het waar is.

Stel een intentie

Reflecteer op je intentie voor je oefening vandaag. Het kan zijn om te ontspannen en te rusten, of om een bepaalde sensatie, emotie of overtuiging te onderzoeken. Of, je kunt reflecteren op intenties die je hartverlangen in het dagelijks leven zullen ondersteunen. Wat je intentie ook is, verwelkom en bevestig het met je hele lichaam en geest.

Vind je innerlijke bron

Breng je aandacht naar je Innerlijke Bron, een veilige haven binnen je lichaam waar je een gevoel van veiligheid, kalmte en welzijn ervaart. Hoe en waar voel je dit in je lichaam? Indien nuttig, kun je je een speciale plek, persoon of ervaring voorstellen die je helpt je veilig, op je gemak en met een gevoel van welzijn te voelen. Voel je Innerlijke Bron op elk moment tijdens je oefening of in het dagelijks leven, zelfs wanneer je je overweldigd voelt door een emotie, gedachte of levensomstandigheid en een gevoel van veiligheid en gemak wilt ervaren.

Voel je lichaam

Beweeg geleidelijk je aandacht door je lichaam terwijl je de verschillende sensaties verwelkomt die opkomen.

Word je bewust van je ademhaling

Voel het lichaam ademen. Observeer de natuurlijke stroom van lucht in de neusgaten, keel en borstkas, evenals de opkomst en val van de buik bij elke ademhaling. Voel elke ademhaling als een stromende energie die door je hele lichaam stroomt.

Verwelkom je emoties

Zonder te oordelen of iets te proberen te veranderen, verwelkom je de sensaties en emoties die aanwezig zijn in je lichaam en geest. Merk ook de tegenovergestelde gevoelens en emoties op. Voel beide tegenpolen tegelijkertijd. Verwelkom alles zoals het is.

Getuige je gedachten

Merk gedachten, herinneringen en beelden op die aanwezig zijn in je geest en verwelkom ze. Zonder te oordelen of te proberen ze te veranderen, observeer elke gedachte, herinnering of beeld en merk de bijbehorende sensaties in je lichaam op. Verwelkom je ervaring zoals die is.

Ervaar vreugde

Verwelkom sensaties van vreugde, welzijn of gelukzaligheid die vanuit je hart of buik uitstralen en zich door je hele lichaam verspreiden en in de ruimte om je heen. Met elke uitademing, ervaar de sensaties van warmte, vreugde en welzijn die door je hele lichaam uitstralen.

Vind blijvende vrede

Zet het denken opzij en los op in bewustzijn, wakker en bewust van het zelf.

Reflecteer op je oefening

Terwijl je je oefening voltooit, reflecteer op de reis die je zojuist hebt afgelegd. Erken het gevoel van vrede dat altijd aanwezig is. Integreer dit in je dagelijks leven, in zowel aangename als moeilijke momenten. ​

Logo van ons bedrijf. MCH. Wat betekent Making Change Happen.

VERANTWOORDING

Dit artikel is een bijdrage aan de kennisbank van Mindfulness Centrum Heuvelrug, gericht op het verdiepen van het begrip van mindfulness en

De tekst benadrukt de eigen verantwoordelijkheid van de lezer in het interpreteren en toepassen van de aangeboden kennis, en moedigt aan tot een actieve, onderzoekende houding in het leerproces.

Voor verdere informatie over dit overwerp verwijs ik graag naar de de volgende website van iRest

Inhoudsopgave