< Alle onderwerpen
Afdrukken
Nervus vagus anatomie in relatie tot mindfulness en stressreductie

Ontdek de kracht van de nervus vagus voor mindfulness en stressreductie

In dit artikel is een gedetailleerd overzicht gegeven van de anatomie van de nervus vagus in relatie tot mindfulness. De vele vertakkingen en verbindingen die het maakt met diverse organen en systemen in het lichaam. Door deze complexe anatomie en de veelzijdige functies van de nervus vagus te begrijpen, kunnen we beter inzicht krijgen in de rol die deze zenuw speelt in onze algehele gezondheid en welzijn. Tevens is de anatomie, fysiologie en belangrijke relaties van de nervus vagus verkend. Dit alles met betrekking tot stressreductie, ademhaling en mindfulness.

De nervus vagus, oftewel de zwevende zenuw, is een cruciale speler in ons lichaam.

Het begrijpen van de werking van deze cruciale zenuw en het toepassen van technieken om de nervus vagus te stimuleren, kan leiden tot een betere stressbestendigheid, emotionele regulatie en algehele gezondheid. Door het beoefenen van mindfulness en ademhalingsoefeningen kunnen we de werking van de nervus vagus optimaliseren en een betere balans creëren tussen lichaam en geest. De nervus vagus, oftewel de zwevende zenuw, is een cruciale speler in ons lichaam. Deze zenuw heeft een diepgaand effect heeft op ons mentale en fysieke welzijn. Zoals al aangegeven is de anatomie van de nervus vagus fascinerend en complex, met verschillende vertakkingen en verbindingen met diverse organen en systemen in het lichaam. We duiken in de anatomie, fysiologie en relatie tussen de nervus vagus en stressreductie, ademhaling en mindfulness.

Oorsprong van de Nervus Vagus

De nervus vagus, ook bekend als de tiende schedelzenuw (cranialis nervus X), ontspringt uit de medulla oblongata, een deel van de hersenstam. Van daaruit loopt het door de jugularis foramen, een opening in de schedelbasis, en splitst het zich in verschillende vertakkingen die verder het lichaam in lopen.

Anatomie van de Nervus Vagus

De nervus vagus behoort tot de 12 schedelzenuwen en is de langste en meest complexe zenuw van het parasympatische zenuwstelsel. Het verbindt de hersenen met diverse organen zoals het hart, de longen en het spijsverteringsstelsel. De nervus vagus speelt een cruciale rol in het reguleren van onze lichaamsfuncties, zoals de hartslag, ademhaling, spijsvertering en ontstekingsreacties.

Fysiologie van de Nervus Vagus

De nervus vagus stimuleert de afgifte van acetylcholine, een neurotransmitter die betrokken is bij het ontspanningsproces. Wanneer de nervus vagus geactiveerd is, helpt het ons lichaam om te schakelen naar een toestand van rust en herstel, ook wel bekend als de ‘rest-and-digest’ respons.

Vertakkingen van de Nervus Vagus

De nervus vagus splitst zich in talrijke takken die verschillende delen van het lichaam innerveren. Enkele belangrijke vertakkingen zijn:

 • Auriculotemporalis ramus: Deze tak innerveert het uitwendige oor en enkele nabijgelegen huidgebieden.
 • Pharyngeale tak: Deze tak speelt een rol bij het slikken en het innerveren van spieren in de keel en het zachte gehemelte.
 • Superieure laryngeale zenuw: Deze vertakking is betrokken bij de regulatie van de stembanden en het strottenhoofd.
 • Recurrente laryngeale zenuw: Deze tak innerveert de spieren in het strottenhoofd en is essentieel voor het spreken en ademen.
 • Thoracale takken: Deze vertakkingen innerveren het hart, de longen en de bronchiën en reguleren de hartslag en ademhaling.
 • Abdominale takken: Deze takken innerveren de maag, darmen, lever, alvleesklier en andere spijsverteringsorganen, waardoor de nervus vagus een cruciale rol speelt in het spijsverteringsproces.

Twee Vagale Nervi

De zwevende zenuw bestaat eigenlijk uit twee zenuwen: de linker en rechter nervus vagus. Beide zenuwen hebben vergelijkbare functies, maar ze innerveren verschillende delen van het lichaam. Over het algemeen reguleert de rechter nervus vagus voornamelijk het hart, terwijl de linker nervus vagus voornamelijk het spijsverteringsstelsel reguleert.

Afferente en Efferente Vezels

De nervus vagus bevat zowel afferente (sensorische) als efferente (motorische) vezels. Afferente vezels dragen informatie van de organen naar de hersenen, terwijl efferente vezels informatie van de hersenen naar de organen sturen. Ongeveer 80% van de vezels in de nervus vagus zijn afferente vezels, wat aantoont dat de nervus vagus een cruciale rol speelt bij het verzamelen van informatie over de toestand van onze inwendige organen en het doorgeven van die informatie aan de hersenen.

Het grondig begrijpen van de anatomie van de zwevende zenuw is van groot belang om het verband tussen de zwervende zenuw en de vele lichaamsfuncties die het beïnvloedt beter te begrijpen. Hier zijn enkele aanvullende anatomische aspecten van de nervus vagus:

Ganglia

De zwevende zenuw heeft verschillende ganglia, die clusters zijn van zenuwcellichamen. Deze ganglia zijn betrokken bij het verwerken en doorgeven van informatie tussen de hersenen en de organen. Enkele belangrijke ganglia zijn het superieure en inferieure ganglion.

 • Superieur ganglion: Dit ganglion bevindt zich net buiten de schedelbasis en bevat voornamelijk sensorische zenuwcellen die informatie van het hoofd en de nek verzamelen en doorgeven aan de hersenen.
 • Inferieur ganglion: Dit ganglion bevindt zich in de hals en is groter dan het superieure ganglion. Het bevat zowel sensorische als motorische zenuwcellen en speelt een cruciale rol in het reguleren van de werking van inwendige organen.

Vagale Plexi

De nervus vagus vormt verschillende plexi (netwerken van zenuwen) in het lichaam. Deze plexi zijn betrokken bij de regulatie van de werking van organen, zoals het hart en het spijsverteringsstelsel. Enkele belangrijke vagale plexi zijn:

 • Cardiale plexus: Deze plexus bevindt zich rond het hart en is betrokken bij het reguleren van de hartslag en het behouden van de hartfunctie.
 • Pulmonale plexus: Deze plexus bevindt zich rond de bronchiën en is betrokken bij het reguleren van de ademhaling.
 • Coeliakie plexus: Deze plexus bevindt zich in de buikholte en reguleert de werking van het spijsverteringsstelsel.

Vagale Neurotransmitters

De nervus vagus maakt gebruik van verschillende neurotransmitters om informatie door te geven en de werking van organen te reguleren. De belangrijkste neurotransmitter is acetylcholine, die betrokken is bij het stimuleren van de parasympathische reactie. Andere neurotransmitters die worden gebruikt, zijn onder meer glutamaat, serotonine, dopamine en stikstofoxide.

Relatie tot Mindfulness

Mindfulness, het bewust zijn van het huidige moment, helpt bij het versterken van de zwevende zenuw. Mindfulness-gebaseerde interventies, zoals meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen, kunnen de vagale tonus verbeteren. En daarmee bijdragen aan het verminderen van stress en het bevorderen van emotioneel welzijn.

Relatie tot Ademhaling

De vagale zenuw speelt een belangrijke rol in de regulatie van onze ademhaling. Door diepe, langzame ademhaling kunnen we de vagale zenuw stimuleren. Wat helpend is om stress te verminderen en het lichaam te kalmeren. Dit verklaart waarom ademhalingsoefeningen vaak zo effectief zijn bij het verlichten van stress en angst.

Relatie tot Stressreductie

Onderzoek heeft aangetoond dat een gezonde vagale tonus – de mate van activiteit van de nervus vagus – gerelateerd is aan een betere stressbestendigheid en emotionele regulatie. Activatie van de nervus vagus vermindert stress door het verlagen van de hartslag, het vertragen van de ademhaling en het bevorderen van ontspanning.

Boeken

Onderstaande boeken kunnen je helpen om een dieper inzicht te krijgen in de werking van de nervus vagus en de relatie met mindfulness, ademhaling en stressreductie. Ze bieden praktische tips en oefeningen om deze kennis toe te passen in je dagelijks leven. Om zo je gezondheid en welzijn te verbeteren.

“De kracht van de Vagus – De zenuw die je leven stuurt” door Heike Bunte. Dit boek gaat dieper in op de rol van de ze zenuw in ons lichaam en hoe het ons leven beïnvloedt. Het boek biedt praktische tips en oefeningen om de werking te optimaliseren en je gezondheid en welzijn te verbeteren.

“Polyvagaaltheorie en de therapeutische relatie” door Deb Dana. Deze revolutionaire benadering van de werking van het autonome zenuwstelsel en de rol van deze tiende zenuw. Dit boek richt zich op de toepassing in de therapeutische context. Maar bevat ook waardevolle inzichten over de invloed ervan op ons emotioneel en lichamelijk welzijn.

Verantwoording

Voor verdere informatie over dit overwerp verwijs ik graag naar de National Libary of Medicine/PubMed.

 

 

“Moge alle levende wezens veilig en gelukkig zijn!”
Inhoudsopgave