< Alle onderwerpen
Afdrukken

Dit artikel is bedoeld voor de lezers die geïnteresseerd zijn in het verbeteren van hun mentale, fysieke en emotionele welzijn door de praktijk van mindfulness beoefening. De meditatie technieken en onderwerpen die hier zijn beschreven, maken deel uit van de educatieve inhoud van MCH Training & Coaching.

header kennisbank Buteyko Mindfulness. geel briefje met geschreven tekst Buteyko

Een nieuwe benadering van ademhaling

Ademhalen is een natuurlijk proces waar we zelden bij stilstaan. Echter, onderzoek toont aan dat een toenemend aantal mensen verkeerd ademt, wat leidt tot chronische hyperventilatie. Dit betekent dat men te vaak en te diep ademt, vaak onder de misvatting dat diep ademhalen gezond is. De Oekraïense arts Dr. Konstantin Buteyko (1923-2003) identificeerde chronische hyperventilatie als de basis van vele ziektebeelden en ontwikkelde de Buteyko methode om correct ademhalen aan te leren. Deze methode wordt wereldwijd succesvol toegepast, vooral bij ademhalingsstoornissen zoals astma, slaapapneu en hyperventilatie, maar ook bij andere klachten die niet direct gelinkt worden aan verkeerd ademen.

Chronische hyperventilatie en de gevolgen

Chronische hyperventilatie, het te vaak en te diep ademen, leidt tot een verlies van te veel CO2, wat een tekort in het bloed kan veroorzaken. CO2 speelt een cruciale rol in het lichaam, waaronder het transport van zuurstof, het handhaven van de zuurgraad (pH) van het bloed, en het ontspannen van gladde spieren. Een tekort aan CO2 kan resulteren in energieverlies, verandering van de bloedzuurgraad, en het samentrekken van glad spierweefsel, wat kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen zoals astma, hoge bloeddruk, spijsverteringsproblemen, duizeligheid en hoofdpijn.

Ademhalingsaandoeningen en -patronen

Naast hyperventilatie zijn er andere ademhalingsaandoeningen en -patronen, zoals hypoventilatie (te weinig en/of te oppervlakkig ademhalen), hik, hoesten, niezen, slaapapneu en astma. Deze aandoeningen beïnvloeden de manier waarop we ademen en kunnen

Diverse gezondheidsproblemen veroorzaken of verergeren.

Soorten ademhaling en het ademhalingscentrum

Er zijn drie hoofdtypen van ademhaling: buikademhaling, borstademhaling en een combinatie van beide. Buikademhaling vindt voornamelijk plaats onder invloed van het diafragma en is kenmerkend voor rusttoestanden. Borstademhaling, aangedreven door de tussenribspieren, komt meer voor bij fysieke inspanning en kan ook optreden bij verkeerd ademhalen in rust.

Het ademhalingscentrum in het verlengde merg van het centraal zenuwstelsel reguleert de ademhaling. Dit centrum wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder chemoreceptoren die de concentratie van CO2, O2 en de pH-waarde van het bloed meten, spiercontracties, temperatuur, pijn, emoties, longinhoud en de hoestreflex.

Ontregeling van het ademhalingscentrum

In de afgelopen 50 jaar is de gemiddelde ademhalingsfrequentie gestegen van twaalf naar vijftien keer per minuut. Dit wijst op een ontregeling van het ademhalingscentrum bij veel mensen, vaak veroorzaakt door de misvatting dat diep ademhalen gezond is en door chronische stress. Wanneer het ademhalingscentrum gewend raakt aan een lage CO2-concentratie, stimuleert het een diepere en frequentere ademhaling om dit niveau te handhaven.

De Buteyko Methode: een oplossing

De Buteyko methode richt zich op het hertrainen van het ademhalingspatroon om de natuurlijke balans van zuurstof en koolstofdioxide in het lichaam te herstellen. Deze methode leert individuen om hun ademhaling te normaliseren, wat leidt tot een vermindering van hyperventilatie en de bijbehorende gezondheidsproblemen. Door middel van specifieke ademhalingsoefeningen en technieken, helpt de Buteyko methode mensen om hun ademhalingsfrequentie te verlagen en efficiënter te ademen, wat resulteert in een verbeterde zuurstoftoevoer naar de weefsels en organen. Deze ademhalingstechniek heeft niet alleen een positieve invloed op ademhalingsstoornissen zoals astma en slaapapneu, maar kan ook voordelen bieden bij andere aandoeningen die indirect gerelateerd zijn aan verkeerd ademen. Door de focus te leggen op een correcte ademhaling, biedt de Buteyko methode een holistische benadering voor het verbeteren van de algehele gezondheid en welzijn.

De Buteyko methode benadrukt het belang van correct ademhalen voor de gezondheid. Door het aanpakken van chronische hyperventilatie en het herstellen van een natuurlijk ademhalingspatroon, kan deze methode een breed scala aan gezondheidsproblemen verlichten en de kwaliteit van leven verbeteren. Het is een waardevolle tool voor iedereen die zijn ademhalingsgewoonten wil verbeteren en een gezonder leven wil leiden.

VERANTWOORDING

De tekst benadrukt de eigen verantwoordelijkheid van de lezer in het interpreteren en toepassen van de aangeboden kennis, en moedigt aan tot een actieve, onderzoekende houding in het leerproces.

Bezoek ook onze blogpagina

Bezoek ook onze boekenlijst

 

Inhoudsopgave