< Alle onderwerpen
Afdrukken

Ons brein is het meest complexe en fascinerende orgaan dat we hebben. Alles wat we doen, denken, voelen en beleven ligt opgeslagen in de hersenen. Welke mechanismen liggen verborgen in die honderd miljard zenuwcellen, met honderdduizend kilometer verbindingen daartussen? Welke rol spelen hormonen, elektrische signalen en chemische boodschappers? Wat gebeurt er in individuele cellen, en hoe communiceren ze met elkaar? Met wetenschappelijk onderzoek zoeken we naar antwoorden op deze vragen.

DE HERSENEN

De hersenen vormen samen met het ruggenmerg het centrale zenuwstelsel. Hier worden allerlei vitale lichaamsfuncties zoals ademhaling en lichaamstemperatuur gereguleerd. Daarnaast vinden er in het brein belangrijke mentale processen plaats zoals bewustzijn en emotie. Ook zijn ze betrokken bij het aansturen van bewegingen. Je brein bestaan uit drie onderdelen: de grote hersenen, de kleine hersenen en de hersenstam.

GROTE HERSENEN

De grote hersenen vormen het grootste gedeelte van ons brein en bestaan uit twee hersenhelften: de linker- en de rechterhersenhelft. Deze hersenhelften verwerken impulsen van zenuwcellen en zijn betrokken bij cognitie en emotie. Ze zijn met elkaar verbonden door middel van zenuwvezels. De buitenste laag is de hersenschors, ook wel cortex genoemd, is sterk gevouwen waardoor het brein het kenmerkende gerimpelde uiterlijk heeft. De cortex bestaat uit vier kwabben: de frontaalkwab, temporaalkwab, de pariëtaalkwab en de occipitale kwab. De frontaalkwab is de grootste kwab. Hij wordt gezien als het meest geavanceerde deel van het brein, omdat deze kwab verantwoordelijk is voor het menselijke bewustzijn.

KLEINE HERSENEN

De kleine hersenen worden ook wel cerebellum genoemd en zijn verantwoordelijk voor beweging en balans. Ze bevinden zich aan de achteronderzijde van het brein en hebben ongeveer de grootte van een perzik.

HERSENSTAM

De hersenstam vormt de verbinding tussen de grote hersenen, het ruggenmerg en de kleine hersenen. De hersenstam bestuurt vitale lichaamsfuncties als hartslag, bloeddruk, ademhaling en temperatuur.

VERANTWOORDING

De tekst benadrukt de eigen verantwoordelijkheid van de lezer in het interpreteren en toepassen van de aangeboden kennis, en moedigt aan tot een actieve, onderzoekende houding in het leerproces.

Voor verdere informatie over dit overwerp verwijs ik graag naar de de volgende website van NPO

Bezoek ook onze blogpagina

 

wilco

komt

Inhoudsopgave