< Alle onderwerpen
Afdrukken

Dit artikel is bedoeld voor de lezers die geïnteresseerd zijn in het verbeteren van hun mentale, fysieke en emotionele welzijn door de praktijk van mindfulness beoefening. De meditatie technieken en onderwerpen die hier zijn beschreven, maken deel uit van de educatieve inhoud van MCH Training & Coaching.

Dit artikel is bedoeld voor de lezers die geïnteresseerd zijn in het verbeteren van hun gezondheid en welzijn door de praktijk van bewustzijn en meditatie. De technieken en voordelen die hier zijn beschreven, maken deel uit van de educatieve inhoud van MCH training & Coaching.

Ademmethode 4-7-8

De ademmethode 4-7-8, ontwikkeld door Dr. Andrew Weil, is een eenvoudige maar krachtige techniek om de ademhaling te verbeteren en stress te verminderen. Deze methode benadrukt een actieve inademing en een passieve uitademing, waardoor het een unieke aanpak in ademhalingsoefeningen vormt.

De 4-7-8 ademmethode bestaat uit drie hoofddelen

Inademen, de adem vasthouden (retentiefase), en uitademen. Je begint met actief in te ademen gedurende 4 seconden, houdt de adem vervolgens 7 seconden vast, en eindigt met een passieve uitademing over 8 seconden. Deze volgorde wordt herhaald voor vier ademcycli. Indien je 5 minuten of langer deze methode wil herhalen is dat natuurlijk prima.

Retentiefase

De retentiefase in de 4-7-8 methode is cruciaal. Deze fase zorgt voor een verhoging van het koolstofdioxidegehalte in het bloed, wat een kalmerend effect op het lichaam heeft. Het bevordert ook een diepere concentratie en helpt bij het ontwikkelen van een bewuster ademhalingspatroon.

Fysiologie

De actieve inademing stimuleert het sympathische zenuwstelsel, wat zorgt voor een toename van energie en alertheid. Tijdens de retentiefase verhoogt de zuurstofopname in het bloed, wat een kalmerend effect heeft. De passieve uitademing activeert het parasympatische zenuwstelsel, wat bijdraagt aan ontspanning en stressvermindering.

Stressreductie

De 4-7-8 methode is bijzonder effectief voor stressvermindering. Door het evenwicht tussen de actieve en passieve fasen, helpt het de geest tot rust te brengen en het lichaam te ontspannen. Deze techniek kan ook helpen bij slapeloosheid, angst, en zelfs bij het beheersen van impulsen. De 4-7-8 ademmethode is een eenvoudige en effectieve manier om de kwaliteit van ademhaling en algehele welzijn te verbeteren. Regelmatige beoefening kan leiden tot langdurige positieve effecten op zowel lichamelijke als mentale gezondheid.

Het is echter geen vervanging voor professioneel medisch advies, dus bij aanhoudende gezondheidsproblemen is het raadzaam om een arts te raadplegen.

VERANTWOORDING

De tekst benadrukt de eigen verantwoordelijkheid van de lezer in het interpreteren en toepassen van de aangeboden kennis, en moedigt aan tot een actieve, onderzoekende houding in het leerproces.

Voor verdere informatie over dit overwerp verwijs ik graag naar de de volgende website van Adem & Koude Training

Bezoek ook onze blogpagina

 

Inhoudsopgave